#6~ Diana a walesi hercegné

by - augusztus 31, 2017

Kapcsolódó kép

Sziasztok!

Mára egy megemlékezős bejegyzéssel érkeztem, amelyben most megismerhetitek a 20 éve elhunyt Diana hercegnőt.
Sissi után ő a második akinek életét és történetét kedvelem, akármennyire is tragikusan ért véget az élete. Érdekel az angol királyi család, a királyné , de mivel Diana élete bővelkedett fordulatokban, az megindító és megható volt.
Következzék a sokak által csak a "Szívek Hercegnőjének" nevezett Diana.

Diana Frances Spencer,  1961. július 1-én látta meg a napvilágot Sandringhamben, a brit arisztokrácia tagjaként. Dianának négy testvére volt. Édesanyja részéről skót és ír felmenőkkel is rendelkezett illetve többek között II. Jakabhoz, Stuart Máriához, Boleyn Máriához is rokoni szálak fűzték. Nagymamája pedig Erzsébet királynő udvarhölgye volt. Házasságát Károllyal fotósok és újságírók figyelték az ifjú herceg fiatalon több hölgynek is udvarolt (köztük Diana nővérének is)  de a brit királyi családban  házasságra csak arisztokrata családból és protestáns vallással rendelkező hölggyel léphetett. Dianaval való eljegyzése 1981. február 24-én történt, majd a Szent Pál Bazilikában házasodtak össze ezév júliusában. A televízió az eseményt élőben közvetítette. Ruhájának uszálya minden idők egyik leghosszabb uszálya volt a 7,62 méterével.
Elsőszülött fia Vilmos herceg az esküvőt követő évben született, majd 84-ben megszületett második fia Henry. Diana és családja minden lépését követte a média, gyermekeikről mindenki fotót szeretett volna, illetve a családi fotókon is kötelező megjelenés volt számára. Diana különcebb volt a királynőnél, néha ellent mondott a protokollnak. Károllyal való házassága 1980-as évekre megromlott. A sajtó mint a legtöbb dolgot ezt is tényként kezelte, a családot pedig üldözték egy-egy nyilatkozatért. Károly újra viszonyt kezdett Camilla Parkerrel, Diana pedig a lovasoktatójával randevúzott. A válás miatt mindketten a másikat hibáztatták, holott Károly már régóta viszonyt folytatott Camillával. Diana elköltözött, majd 1996-ban kimondták a válást.

Kapcsolódó kép Képtalálat a következőre: „diana and charles wedding”

Kapcsolódó kép

Diana, Károly miatti csalódását követően szerelembe esett egy szívsebésszel. Hasnat Khan, aki pakisztáni származású volt, de a paparazzók és az újságírók rohama miatt, képtelen volt vállalni Dianával való kapcsolatát. Miután szakítottak a hercegné  Dodi Fayeddel ismerkedett meg, a gazdag férfi oldalán mindent megkapott, amit eddig csak akart: tengeren való nyaralást egy luxus jachton, szerelmet, önfeledt életet, mialatt Dianát az sem érdekelte, hogy a sajtóban az összes fotó róluk visszaköszönnek rá. 
Dodi és Diana 1997. augusztus 31-én vesztették halálukat, amely a mai napig vitatott. A pár a párizsi Ritz hotelből távoztak, ezúttal a hátsó ajtón, hogy a paparazzók ne fotózhassák le őket. A hotel alkalmazottja vezette autó belerohant a Pont de I'Alma híd melletti alagút egyik beton tartóoszlopának, miközben a szenzációhajhász fotósok üldözték őket. 
Sokan azonban összeesküvéselméletre gyanakodnak: szóba került a brit titkosszolgálat, mely szerint balesetnek látszó merényletben gyilkolták meg a hercegnőt, de olyan hír is napvilágot látott, miszerint Diana állapotos volt, de néhányan nem szerették volna, hogy Vilmosnak és Henrynek félvér tesvére legyen.  

Kapcsolódó kép Kapcsolódó kép

Diana temetése szeptember 5-én volt. Rengeteg ember gyűlt össze a  Buckingham palota elé, leróni tiszteletüket, a virágok és a képek elárasztották a tereket. Diana búcsúztatása a Westminster apátságban volt, ahol barátja, Elton John énekelt a halálára átkomponált dalt, 
Diana sírja Althorpban található, a családi birtokon. A sírt csak távolról engedik megnézni,  a birtokra beengedett látogatóknak.
Néhány érdekesség Dianaról
- dolgozott bébiszitterként
- nem volt jó tanuló
- Károllyal való esküvőjét körülbellül 750 millióan látták 
- 178 cm magas volt, hasonló magas  Károllyal ezért gyakran a fotókon úgy ábrázolták őket, hogy Diana egy lépcsőfokkal lejebb állt vagy nem viselt magassarkút, hogy Károly tűnjön magasabbnak. 
- Vöröskeresztnél is önkénteskedett. 
- válása után táplálkozási gondokkal küzdött, bulémiás volt. 
- imádta a divatot 
- rengetegszer szerepelt a Times és a People címlapján 
- szívesen vitte gyermekeit Disneylandbe
- saját maga írta az esküvőre a fogadalmát 
- Mindenféle jótékonyságban részt vett: AIDS áldozatainak nyújtott segítséget, szót emelt a taposóaknák betiltására, segítette az árva gyerekeket. 
- barátai közé tartozott: Elton John, George Michael, Bryan Adams, a divattervező Giani Versace, 
- 36 évet élt

Diana azt gondolom mindenki számára példakép lehet, egy jelenség, akit mindenki szeretett és felnézett rá, pedig az élete sem volt tökéletes, a királyi családban való elvárások, szabályai miatt. Sokan kritizálták őt, sokan vitatták a dolgait, azonban Diana akár szembe is ment a királyi családdal, hogy az érdekeit képviselhesse. Nem tudhatjuk mi zajlott házassága zátonyra futásakor, azonban különleges személyisége miatt a fotósok kedvence volt válása után is. Sok jóval, amit ő az embereknek adott, sokaknak jelentette a biztonságot és a megnyugvást. Alapítványi munkája során számos embenek segített, támogatott afrikai kórházat, ezek pedig a mai napig fenn maradtak. 
Diana szomorú és egyben tragikus története megérintette a világot, életéből film is készült DIANA címmel. 
Azt gondolom, hogy neve hosszú ideig fenn marad, az emberek emlékezetében örökké élni fog... az, hogy Ő lett a "Szívek hercegnője" ... nem véletlen. DIANA 20 ÉVE HUNYT EL.... 

You May Also Like

0 megjegyzés