#35 ~ Halloween - tippek és érdekességek

by - október 31, 2017
Sziasztok! :)

Szerintem mindenki már a borzongás estélyére van felkészülve, azonban én mégis megemlítem, hogy legfontosabb -de nem csak ekkor -megemlékezzünk halottainkról.

Azonban elsősorban a már sokfelé elterjedt Halloweenról ejtenék néhány gondolatot.

A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak meg október 31. éjszakáján, bár mára már az egész világon elterjedt. A kelta világban a boszorkányok, kísértetek ünnepe volt október 31-én, amely egy kelta isten,  a druidák istene Crom Cruach kultuszában gyökerezik. Ilyenkor gyakran emberáldozatot is bemutattak. A halloween elnevezés a nyugati germán óangol nyelv, a mai angol őséből származik. A »szent« jelentésű hālig melléknévből, illetve ennek a főnévi megfelelőjéből a hallow »szent, szent ember« jelentésű szóból. Az All-Hallows-Even kifejezésből, ahol az utolsó szó az evening (»este«) szó régies változata. Az egész kifejezés a Mindenszentek keresztény ünnep előtti éjszakát jelölte. A kifejezés 1556-ból maradt fenn először, és ennek terjedt el később a skót változata, a Hallowe’en.  
A halloween jelképei : A belülről világító töklámpás lett az idők folyamán Halloween legfontosabb kelléke illetve tradicionális szimbóluma. A faragott sütőtök először az aratási idényhez kapcsolódott jóval azelőtt, hogy a Halloween jelképévé vált volna az Egyesült Államokban. A kivájt töklámpás angol elnevezése „Jack O'Lantern, azaz Lámpás Jack” vagy „carved pumpkin”. Rengeteg történet kering miért kapta ezt a nevet illetve, hogy kapcsolódik Lámpás Jack a halloweenhoz. Amerikában egyébként nagyon elterjedt a halloweenozás, a gyerekek beöltözve kopognak az ajtón és "Cukrot vagy csínyt"  kiáltással szólítják fel a ház lakóit. Legtöbbször természetesen a gyermekek cukrot, édességet kapnak. A felnőttek körében a szórakozás, a különféle jelmezekbe való beöltözés jellemzi halloween estéjét. Magyarországon egyébként csak egy évtizede talán amióta elterjedt, általában a tökfaragás a legfőbb, de mára már gyakori a különféle jelmezes partik szervezése is. 

Gondoltam, hogy a továbbiakban megosztok veletek néhány tökfaragási mintát illetve jelmezt, sminket.

Ha Ti is még most álltok neki a halloweeni tökök kifaragásának, most itt van néhány ötlet. :)Sminkekből, arcfestésekből sincs hiány , de mindez attól is függ, hogy ki mennyire bevállalós, merész, hogy ezekkel ki is álljon. Nos, íme néhány tipp. 

Végezetül íme néhány merész jelmez, hátha ihletet kaptok a halloweeni bulira :)TI KÉSZÜLTÖK VAGY VOLTATOK HALLOWEENI BULIBAN? MILYEN JELMEZZEL RUKKOLTOK ELŐ IDÉN ? 

You May Also Like

0 megjegyzés